Bio Premium Food - Zdrowa Żywność

MĄKA ŻYTNIA TYP 960 BIO 1 kg - BIO PLANET

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,99 zł

Cena regularna:

8.99
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: BIO PLANET - seria MĄKI I SKROBIE
Kod produktu: 3944

Opis

Mąka żytnia typ 960 bio 1 kg - Bio Planet

Ekologiczna mąka ŻYTNIA typ 960 powstała w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego, pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, ciasta makaronowego oraz do przyrządzania zakwasu na żur.

Składniki: mąka ŻYTNIA typ 960* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 1395 kJ / 330 kcal
Tłuszcz - 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 69 g
w tym cukry - 6,8 g
Białko - 6,9 g
Sól - 0 g

Informacja alergenna: Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: ORZESZKI ZIEMNE i inne ORZECHY, SEZAM, SOJĘ.

Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Czym charakteryzuje się mąka żytnia typu 960 BIO?

 

  • Ekologiczne pochodzenie: Mąka żytnia typu 960 BIO pochodzi z upraw ekologicznych, co oznacza, że jest produkowana zgodnie z surowymi standardami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Uprawy takie są prowadzone bez użycia syntetycznych środków ochrony roślin (pestycydów, herbicydów) oraz sztucznych nawozów.

  • Typ mąki żytniej: Mąka żytnia typu 960 jest jednym z typów mąki żytniej, które różnią się zawartością oczekiwanej ekstrakcji (czyli ilości przesiewanego mączki) oraz zawartością błonnika. Typ 960 charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością błonnika i lepszymi właściwościami odżywczymi w porównaniu do niższych typów, takich jak np. typ 815.

  • Właściwości technologiczne: Mąka żytnia typu 960 jest stosunkowo ciemniejsza i bardziej pełnoziarnista niż mąka pszenna, co nadaje wypiekom bardziej ziemisty smak oraz ciemniejszy kolor. Ma także dobrą zdolność wiązania wody, co wpływa na odpowiednią konsystencję i strukturę wypieków.

  • Zastosowanie kulinarnie: Mąka żytnia typu 960 BIO jest szeroko wykorzystywana w pieczywie tradycyjnym, zwłaszcza w chlebach razowych, żytnich bułkach oraz wypiekach domowych takich jak ciasta i placki. Ma charakterystyczny smak, który jest ceniony w tradycyjnej kuchni środkowoeuropejskiej.

  • Wartość odżywcza: Mąka żytnia typu 960 jest bogatsza w błonnik i mikroelementy niż mąka pszenna. Zawiera również cenne witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez i cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Paczkomaty
Paczkomaty InPost
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl