PROMOCJA
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET

10,79 zł

Cena regularna: 11,99 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
szt.
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI

8,09 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA

13,94 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 15,49 zł
szt.
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET

19,79 zł

Cena regularna: 21,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł
szt.
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET

6,29 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 6,99 zł
szt.
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA

9,44 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt.
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO

5,84 zł

Cena regularna: 5,99 zł

Najniższa cena: 6,21 zł
szt.
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET

4,94 zł

Cena regularna: 5,49 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

7,19 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt.
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT

4,94 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI

7,64 zł

Cena regularna: 8,49 zł

Najniższa cena: 8,49 zł
szt.
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS

8,54 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
Paczkomaty
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Blog o zdrowej żywności. Porady dietetyczne.
Dlaczego warto włączyć jaja do swojej diety ?
Dlaczego warto włączyć jaja do swojej diety ?

Dlaczego warto włączyć jaja do swojej diety ?

Jajo składa się z 7 g pełnowartościowego białka i jest uznawane za białko wzorcowe, o wysokiej strawności, w którym występuje najwyższy wskaźnik aminokwasów. W badaniach wykazano, że białko jaja ma wpływy na utrzymanie prawidłowego poziomu masy mięśniowej, dzięki czemu zapobiega rozwojowi sarkopenii (utracie masy mięśniowej i ich funkcji). Jaja są źródłem składników mineralnych, takich jak: cynk, selen, witamina A, witamina D oraz przeciwutleniaczy: luteiny, zeaksantyny, a także cholesterolu, choliny i żelaza. Żółtko jaja jest bogatym źródłem fosfolipidów i cholesterolu, który jest niezbędny w syntezie hormonów steroidowych. Ważnym związkiem zawartym w żółtku jaja jest luteina, która jest żółto-pomarańczowym barwnikiem, zaliczanym do grupy karotenoidów. Gromadzi się ona w plamce żółtej, chroniąc siatkówkę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zaćmą. Jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwzapalnych, fotoprotekcyjnych i przeciwnowotworowych. Wykazano, że luteina obniża podwyższony poziom aminotransferaz w surowicy, fosfatazy alkalicznej i bilirubiny całkowitej. Ponadto, karotenoidy są niezbędne do funkcjonowania mózgu. Luteina występuje również w zielonych warzywach liściastych: szpinaku, cykorii, sałacie, świeżych ziołach. Zeaksantyna podobnie jak luteina jest pigmentem karoteinowym, który odpowiada za ochronę plamki przed uszkodzeniami spowodowanymi światłem niebieskim, poprawę ostrości wzroku i wychwytuje szkodliwe reaktywne formy tlenu. Cholina to kolejny aktywny związek jaj, który wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka. Cholina i jej pochodne są składnikami lipoprotein strukturalnych, lipidów krwi i błon komórkowych oraz prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny. W licznych badaniach wykazano, że spożywanie jaj na śniadanie przyczynia się do obniżenia poziomu greliny, czyli hormonu odpowiadającego za uczucie głodu, które korelowało z subiektywnym uczuciem sytości wśród badanych. Badania przeprowadzone na dużej grupie osób wykazały, że spożywanie jaj wiąże się z obniżeniem śmiertelności i zachorowaniem na choroby sercowo-naczyniowe.

Wprowadzenie do swojej diety jaj jest w pełni bezpieczne i korzystnie wpływa na stężenia hormonów głodu i sytości. W badaniach poziomu glukozy, triglicerydów i enzymów wątrobowych: aminotransferazy alaninowej (AlAT), aminotransferazy asparaginowej (AspAT) i markerów stanów zapalnych (CRP) nie uległy zmianie. Podwyższeniu uległa lipoproteina o małej gęstości HDL i o dużej gęstości LDL, bez różnic w stosunku HDL/LDL. Ponadto modulacji uległa mikroflora jelitowa, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit.

 

Piśmiennictwo:

Liu X, Shao Y, Sun J, Tu J, Wang Z, Tao J, Chen J. Egg consumption improves vascular and gut microbiota function without increasing inflammatory, metabolic, and oxidative stress markers. Food Sci Nutr. 2021, 10(1): 295-304.

Ratliff J, Leite JO, de Ogburn R, Puglisi MJ, VanHeest J, Fernandez ML. Consuming eggs for breakfast influences plasma glucose and ghrelin, while reducing energy intake during the next 24 hours in adult men. Nutr Res. 2010, 30(2):96-103.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl