PROMOCJA
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA

9,44 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt.
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET

4,94 zł

Cena regularna: 5,49 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET

10,79 zł

Cena regularna: 11,99 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
szt.
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI

8,09 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT

4,94 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET

6,29 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 6,99 zł
szt.
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

7,19 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt.
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI

7,64 zł

Cena regularna: 8,49 zł

Najniższa cena: 8,49 zł
szt.
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO

5,84 zł

Cena regularna: 5,99 zł

Najniższa cena: 6,21 zł
szt.
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET

19,79 zł

Cena regularna: 21,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł
szt.
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA

13,94 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 15,49 zł
szt.
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS

8,54 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
Paczkomaty
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Blog o zdrowej żywności. Porady dietetyczne.
Jak zapobiegać anemii ?
Jak zapobiegać anemii ?

Jak zapobiegać anemii ?

Anemia zwana niedokrwistością to choroba, która charakteryzuje się niskim poziomem czerwonych krwinek, hemoglobiny czy hematokrytu. Erytrocyty (czerwone krwinki) odpowiadają głównie za transport tlenu do wszystkich tkanek, dlatego najczęstszym objawem anemii jest przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu.

Możemy wyróżnić dwa rodzaje niedokrwistości:

  • mikrocytarna - z niedoboru żelaza, która jest najczęstszą przyczyną anemii,

  • makrocytarna - z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Do objawów zalicza się: osłabienie organizmu, przewlekłe zmęczenie, bladość skóry, zaburzenia koncentracji, zawroty głowy, duszność podczas wysiłku fizycznego, wypadanie włosów, wybiórczy apetyt, niskie ciśnienie krwi, czy stany depresyjne.

Zatem jak zapobiegać anemii?

Do diety należy włączyć żywność, która wspiera produkcję czerwonych krwinek. Należą do niej produkty takie jak: nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, suszone morele, nasiona słonecznika, nasion chia, podroby, czerwone mięso, kasza, komosa ryżowa, amarantus, tofu czy orzechy. Ważne, aby zwracać uwagę na odpowiednią podaż witaminy B12, kwasu foliowego, jak i żelaza.

Na początek pod lupę weźmy żelazo:

Żelazo w żywności występuje w dwóch formach:

  • hemowej, która pochodzi z produktów odzwierzęcych i jest dobrze przyswajalna,

  • niehemowej, która pochodzi z produktów roślinnych i przyswajalność jest dużo niższa, co nie oznacza, że weganie czy wegetarianie mają niedobór żelaza.

Co obniża wchłanianie żelaza z pożywienia?

  • kawa, herbata – nie pij do posiłku, zachowaj ok. 1,5-2h przerwy,

  • kwas fitynowy z roślin strączkowych – wymocz nasiona wcześniej,

  • nadmiar wapnia,

  • szczawiany.

Co zwiększa jego wchłanianie?

  • witamina C,

  • witamina A.

A co z witaminą B12 i kwasem foliowym?

Szacuje się, że niedobór witaminy B12 częściej wynika z braku możliwości jej wchłaniania w przewodzie pokarmowym niż jako niedobór pokarmowy.

Niedobór kwasu foliowego może być wynikiem zwiększonego zapotrzebowania (kobiety w ciąży i w czasie laktacji, choroby zapalne), zmniejszonego wchłaniania (choroba Leśniowskiego-Crohna) oraz niedostatecznej podaży w diecie.

Jedz: ciemnozielone warzywa liściaste, wątróbkę, drożdże, kiełki roślin, jaja, otręby pszenne, szpinak, brukselkę, szparagi, bób, wołowinę.

Zaleca się podawanie świeżych potraw, surowych lub możliwie krótko gotowanych.

Jakie badania należy wykonywać regularnie, aby kontrolować swój stan zdrowia pod kątem niedokrwistości?

  • morfologia krwi z rozmazem,

  • żelazo w surowicy krwi,

  • ferrytyna i transferryna,

  • witamina B12.

Obraz w wynikach krwi przy niedoborze B12/kwasu foliowego:

  • Hemoglobina ⬇️

  • Hematokryt ⬇️

  • RBC ⬇️

  • MCV ⬆️

  • MCH ⬆️

  • MCHC ⬆️

  • RDW ⬆️

Obraz w wynikach krwi przy niedoborze żelaza:

  • Hemoglobina ⬇️

  • Hematokryt ⬇️

  • RBC ⬇️

  • MCV ⬇️

  • MCH ⬇️

  • MCHC ⬇️

Twoje wyniki badań krwi powinny być zweryfikowane przez lekarza. Nigdy nie diagnozuj się na własną rękę.

Pamiętaj:

Jeżeli dbasz o to, aby Twoja dieta była różnorodna i zawierała produkty bogate w żelazo, witaminę B12 czy kwas foliowy lub je suplementujesz, a Twoje parametry czerwonokrwinkowe nawet nie drgnęły to znak, aby udać się do lekarza i zrobić dodatkowe badania w kierunku na przykład zaburzeń wchłaniania.

 

Piśmiennictwo:

Paweł Lipiński, Rafał R. Starzyński, Agnieszka Styś, Robert Staroń, Anna Gajowiak „Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie” KOSMOS tom 63 nr 3, 373-379.

Monika Chełstowska, Krzysztof Warzocha „Objawy kliniczne i zmiany laboratoryjne w diagnostyce różnicowej niedokrwistości” Tom 2 nr 3 str. 105-116 Via Medica, 1734-3542.

 

 

 



 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl