PROMOCJA
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA

13,94 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 15,49 zł
szt.
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA

9,44 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt.
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO

5,84 zł

Cena regularna: 5,99 zł

Najniższa cena: 6,21 zł
szt.
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI

8,09 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI

7,64 zł

Cena regularna: 8,49 zł

Najniższa cena: 8,49 zł
szt.
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET

10,79 zł

Cena regularna: 11,99 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
szt.
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET

19,79 zł

Cena regularna: 21,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł
szt.
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

7,19 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt.
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS

8,54 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET

6,29 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 6,99 zł
szt.
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET

4,94 zł

Cena regularna: 5,49 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT

4,94 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
Paczkomaty
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Blog o zdrowej żywności. Porady dietetyczne.
Kilka słów o chorobie Hashimoto
Kilka słów o chorobie Hashimoto

Kilka słów o chorobie Hashimoto

Czym jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto jest jedną z najczęstszych schorzeń autoimmunologicznych, czyli takich, w których występuje uszkodzenie na poziomie genomu człowieka. Układ odpornościowy uznaje własne komórki za obce i zaczyna je niszczyć. W chorobie Hashimoto organizm atakuje tarczycę, co w konsekwencji prowadzi do zaburzeń w całym organizmie.

Jeśli masz zdiagnozowaną chorobę Hashimoto pamiętaj, że często występuje ona z:

  • SIBO (przerostem mikroflory bakteryjnej w jelicie cienkim),

  • nietolerancją glutenu,

  • insulinoopornością.

Jakie są przyczyny tej choroby?

Przyczyny choroby Hashimoto to przede wszystkim predyspozycje genetyczne oraz czynniki środowiskowe i żywieniowe, które aktywują proces autoimmunologiczny. Należą do nich między innymi:

  • niewłaściwa dieta,

  • niedostateczna ilość snu,

  • przewlekły, nierozładowany stres,

  • częste antybiotykoterapie i inne szkodliwe substancje wzmagające stan zapalny.

Wszystkie powyższe czynniki wpływają na środowisko jelitowe tak bardzo, że traci ono równowagę. Liczba pożytecznych bakterii maleje, rośnie liczba tych chorobotwórczych i tym samym powstają procesy zapalne w jelitach. Jeśli organizm nie może przywrócić równowagi, może to powodować przewlekłe procesy zapalne i predysponować do różnych chorób.

Objawy choroby Hashimoto:

  • przyrost masy ciała,

  • problemy z koncentracją, tzw. „mgła mózgowa”,

  • zatrzymanie wody w organizmie, obrzęki ciała,

  • trądzik,

  • łamliwe paznokcie,

  • wypadające włosy,

  • sucha skóra,

  • uczucie zimna,

  • przerzedzanie się brwi,

  • zaparcia,

  • senność,

  • stany depresyjne,

  • brak energii,

  • problemy z zajściem w ciąże,

  • refluks,

  • problemy z trawieniem białka,

  • gorsze widzenie po zmroku.

Jak się rozpoznaje chorobę Hashimoto?

Choroba Hashimoto jest ogólnoustrojowa, dlatego bierze się pod uwagę wszystkie objawy zaobserwowane przez pacjenta i diagnozuje się ją na podstawie poniższych badań laboratoryjnych:

  • poziom przeciwciał ATPO i ATG,

  • TSH,

  • FT4 i FT3,

  • USG tarczycy.

Mam chorobę Hashimoto i co dalej?

  • zastosuj się do zaleceń lekarza endokrynologa,

  • zadbaj o prawidłową dietę,

  • zredukuj stres,

  • zregeneruj jelita,

  • zadbaj o zdrowy sen,

  • zadbaj o aktywność fizyczną (najlepiej na świeżym powietrzu np. spacer po lesie).

Dieta w chorobie Hashimoto

W celu utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie dieta w chorobie Hashimoto powinna być:

  • bogata w selen, cynk, witaminę D3, kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo, magnez oraz jod,

  • oparta na produktach niskoprzetworzonych i bogatych w składniki odżywcze,

  • bogata w produkty o działaniu przeciwzapalnym,

  • oparta o duży udział warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych (ze względu na zawartość błonnika pokarmowego),

  • ograniczona w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste.

Ilość makroskładników oraz ewentualne eliminacje poszczególnych produktów spożywczych powinny być ustalane indywidualnie w zależności od stanu zdrowia, gdyż ,,idealna‘’ dieta dla wszystkich nie istnieje.

W poniższej tabeli przedstawiono podział produktów spożywczych, z uwzględnieniem tych zalecanych oraz tych, które są często problematyczne u osób z chorobą Hashimoto:

OPTYMALNE

OSTROŻNIE

PROBLEMATYCZNE

  • warzywa we wszystkich odmianach

  • białko, np. chude mięso, jaja, drób, ryby, jagnięcina, wołowina (rotacyjnie), kaczka, dziczyzna, podroby, łosoś, tuńczyk, dorsz, sardynki, mintaj, pstrąg

  • orzechy i nasiona, np. migdały, słonecznik, len, orzechy włoskie, pestki dyni, chia, orzechy brazylijskie

  • węglowodany złożone np. bataty, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, kasza jaglana (rotacyjnie), kasza gryczana, amarantus

  • owoce o niskiej zawartości cukru, np. pomarańcza, grejpfrut, wiśnie, jagody, maliny, granat, awokado (rotacyjnie), cytryna, aronia, jabłko, porzeczka, agrest, jeżyna, truskawka (rotacyjnie), kokos, morele, arbuz, borówka

  • kiszonki, np. kapusta kiszona, kimchi, ogórki, kiszone warzywa, ocet jabłkowy (rotacyjnie)

  • przeciwutleniacze, np. kurkuma, bertram, goździki, acai, grzyb reishi, kakao surowe, ostropest, imbir, karczoch

  • wszystkie przyprawy i zioła

  • tłuszcze, np. oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło klarowane, smalec gęsi, olej konopny, olej z ostropestu, olej lniany (rotacyjnie)

  • napoje, np. woda niegazowana, mleko migdałowe, napary i herbaty ziołowe, soki warzywne, zielone koktajle (rotacyjnie)

  • ziemniaki

  • pomidory (surowe)

  • bakłażany

  • papryka (surowa)

  • papryka chili (rotacyjnie)

  • wszystkie kapusty (rotacyjnie)

  • rośliny strączkowe

  • płatki owsiane (rotacyjnie)

  • orzechy laskowe, nerkowca (rotacyjnie)

  • orkisz niemodyfikowany (rotacyjnie)

  • krewetki

  • śledzie (rotacyjnie)

  • ser, kefir, jogurt (rotacyjnie)

  • produkty wędzone

  • konfitury (rotacyjnie)

  • owoce suszone, kandyzowane

  • spirulina, algi

  • banan, mango, winogrona, ananas, śliwki

  • daktyle (rotacyjnie)

  • kawa gotowana

  • soki owocowe

  • miód, syrop klonowy, ksylitol

  • makaron ryżowy

  • pieczywo żytnie

  • kawa zbożowa

  • kompoty owocowe

  • gluten, np. pszenica, żyto, orkisz, jęczmień

  • produkty mleczne, np. krowie, owcze, kozie (rotacyjnie)

  • soja i jej przetwory

  • piwo, słodkie napoje bezalkoholowe

  • przetworzone produkty wszelkiego rodzaju/fast food, konserwowane, makarony, majonezy, śmietany,

  • masło orzechowe, orzeszki ziemne

  • frytki, placki ziemniaczane (rotacyjnie)

  • olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany

  • twaróg, feta, mozzarella, jogurt owocowy

  • małże

  • wieprzowina

  • alkohol, kofeina, wino czerwone (rotacyjnie)

  • ketchup, gotowe sosy, sos sojowy

  • margaryna

  • płatki śniadaniowe

  • ser żółty

  • słodycze, ciasta, chipsy, lody

  • napoje energetyczne

 

 

Piśmiennictwo:

Marek Zaremba: „Hashidetoks”, Wydawnictwo Pascal, 2019.

Magdalena Jagiełło: „Hashimoto Niedoczynność tarczycy”, Wydawnictwo Glandula, 2018.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl