PROMOCJA
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET

6,29 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 6,99 zł
szt.
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET

19,79 zł

Cena regularna: 21,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł
szt.
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI

7,64 zł

Cena regularna: 8,49 zł

Najniższa cena: 8,49 zł
szt.
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS

8,54 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT

4,94 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA

13,94 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 15,49 zł
szt.
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

7,19 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt.
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET

4,94 zł

Cena regularna: 5,49 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA

9,44 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt.
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO

5,84 zł

Cena regularna: 5,99 zł

Najniższa cena: 6,21 zł
szt.
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI

8,09 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET

10,79 zł

Cena regularna: 11,99 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
szt.
Paczkomaty
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Blog o zdrowej żywności. Porady dietetyczne.
Orzechy włoskie jako źródło cennych składników odżywczych
Orzechy włoskie jako źródło cennych składników odżywczych

Orzechy włoskie jako źródło cennych składników odżywczych

O prozdrowotnych właściwościach orzechów włoskich mówi się coraz więcej, twierdząc, że poprawiają funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację. Jednak ze względu na ich wysoką kaloryczność cześć osób ogranicza ich spożywanie. Zatem dowiedz się czy warto uwzględniać je w swojej diecie.

Orzechy włoskie są produktem o wysokiej wartości energetycznej - zawierają około 650 kcal/100g. Ich wiodącym składnikiem jest tłuszcz, jednak warto zwrócić uwagę, że w 90% są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są pożądane w diecie. Część z nich należy również do grupy omega-3, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Odgrywają więc one rolę w zapobieganiu różnym schorzeniom, takim jak: nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ), reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) czy atopowe zapalenia skóry (AZS).

Po za tym orzechy włoskie są dobrym źródłem substancji przeciwutleniających: kwasu foliowego, melatoniny, selenu, witaminy E, kwasu elagowego, flawonoidów, juglonu i proantocyjanidyn. Związki te redukują stres oksydacyjny w organizmie, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, demencji, depresji oraz wielu innych zaburzeń pracy mózgu. Wykazano, że osoby regularnie spożywające orzechy włoskie wolniej się starzeją i cechują się lepszymi zdolnościami poznawczymi, pamięcią i koncentracją.

Kolejną zaletą tego produktu jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń rytmu serca) oraz związany z tym bardziej korzystny profil lipidowy. U osób regularnie spożywających orzechy włoskie występuje niższe stężenie cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL (,,złego’’ cholesterolu) i zwiększone stężenie frakcji HDL (,,dobrego’’ cholesterolu).

Jaki jest główny wniosek? Zdecydowanie warto jeść orzechy włoskie! Zalecana ilość, przy której stwierdza się korzystne efekty to około 30 g (garść) dziennie. Podsumowując, regularne spożywanie orzechów włoskich wspiera odporność, pracę serca, mózgu oraz może chronić przed chorobami nowotworowymi. Po za tym orzechy są smaczne i świetnie komponują się w wielu daniach - wytrawnie można dodać je do makaronów, kasz, a nawet zup. Natomiast na słodko idealnie pasują do różnych past, ciast czy naleśników. Można wykorzystać je na wiele sposobów w kuchni, jednocześnie wspomagając swoje zdrowie - smacznego!

 

Piśmiennictwo

Chauhan A, Chauhan V. Beneficial effects of walnuts on cognition and brain health. Nutrients. 2020; 12(2):550.

Liu X, Guasch-Ferré M, Tobias DK, Li Y. Association of walnut consumption with total and cause-specific mortality and life expectancy in U.S. adults. Nutrients. 2021; 13(8):2699.

Lockyer S, de la Hunty AE, Steenson S, Spiro A, Stanner SA. Walnut consumption and health outcomes with public health relevance-a systematic review of cohort studies and randomized controlled trials published from 2017 to present. Nutr Rev. 2022;81(1):26-54. doi:10.1093/nutrit/nuac040

Chauhan A, Chauhan V. Beneficial Effects of walnuts on cognition and brain health. Nutrients. 2020;12(2):550.

Alshahrani SM, Mashat RM, Almutairi D, et al. The effect of walnut intake on lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2022;14(21):4460.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl