Dlaczego warto regularnie pić zieloną herbatę ?
Zielona herbata znana jest głównie z właściwości przeciwzapalnych, dzięki zawartym w niej katechinom, których ma o wiele więcej w porównaniu z czarną herbatą. Najliczniejszym polifenolem jest tzw. galusan epigallokatechiny (EGCG) o silnym potencjale przeciwutleniającym i antynowotworowym. Indukuje apoptozę komórek nowotworowych w różnych typach raka, jak również wspomaga leczenie chemioterapeutyczne.
Ponadto wykazano, że związki z zielonej herbaty wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową. Hamują namnażanie szkodliwych drobnoustrojów i stymulują wzrost pożytecznych, które produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym pracę jelit.
Wiele badań sugeruje, że zielona herbata przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym. Picie dwóch filiżanek dziennie może zmniejszyć ryzyko śmierci z tego powodu nawet o 33%. Dodatkowo stwierdzono, że zielona herbata poprawia profil hormonalny oraz łagodzi trądzik u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS). Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza stres oraz pomaga regulować gospodarkę węglowodanową u kobiet z insulunoopornością.
W trosce o siebie sięgnij po napar z zielonej herbaty, który wykazuje mnóstwo prozdrowotnych korzyści dla naszego organizmu.
Piśmiennictwo:
Zamani M., Kelishadi M.R., Ashtary-Larky D., Amirani N., Goudarzi K., Torki I.A., Bagheri R., Ghanavati M., Asbaghi O. (2023). The effects of green tea supplementation on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Nutrition, 10 (9), 1084455.
Pérez-Burillo S., Navajas-Porras B., López-Maldonado A., Hinojosa-Nogueira D., Pastoriza S., Rufián-Henares J.Á. (2021). Green tea and its relation to human gut microbiome. Molecules, 26 (13), 3907.
Musial C., Kuban-Jankowska A., Gorska-Ponikowska M. (2020). Beneficial properties of green tea catechins. International Journal of Molecular Sciences, 21 (5), 1744.