

34,99 zł

19,99 zł

29,99 zł

29,49 zł

44,99 zł

28,99 zł

21,49 zł

35,49 zł

24,49 zł

31,49 zł

41,99 zł
Olej arganowy spożywczy
Olej arganowy spożywczy to olej tłoczony z orzechów arganowych, rosnących na drzewach arganowych w Maroku. Ma intensywny orzechowy smak i zapach, a także bogactwo składników odżywczych, takich jak: kwasy tłuszczowe omega-3, witamina E, antyoksydanty i fitosterole. Olej arganowy spożywczy może być używany do sałatek, zup, dań mięsnych, a także do pieczenia i smażenia w niskiej temperaturze.
Olej do płukania ust
Olej do płukania ust to naturalny produkt, który może pomóc w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Najczęściej wykorzystywanym olejem do tego celu jest olej kokosowy, który ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Można go stosować zarówno jako płukankę, jak i pastę do zębów. Innym olejem często wykorzystywanym do płukania ust jest olej sezamowy, który zawiera naturalne antyoksydanty i składniki antybakteryjne. Olej z nasion czarnuszki również może być stosowany do płukania ust ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Olej makowy
Olej makowy to olej tłoczony z ziaren maku, który ma charakterystyczny smak i zapach. Jest stosowany przede wszystkim w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów, dań mięsnych, a także do pieczenia. W medycynie naturalnej olej makowy stosowany jest jako środek wspomagający w leczeniu zaburzeń snu, stanów lękowych i nerwic.
Olej migdałowy spożywczy
Olej migdałowy spożywczy jest uzyskiwany z mielonych migdałów. Może być stosowany do różnych celów kulinarnych, na przykład jako dodatek do sałatek, sosów i dipów. Olej migdałowy jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego i linolowego, witaminy E i innych składników odżywczych. Jest to także popularny składnik kosmetyków, ponieważ jest łagodny dla skóry i może pomóc w utrzymaniu jej nawilżenia i elastyczności.
Olej z ogórecznika
Olej z ogórecznika jest zimnotłoczony z nasion tej rośliny i stosowany przede wszystkim w celach kosmetycznych ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne. Zawiera on cenne składniki odżywcze, takie jak: kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy i składniki mineralne, które mają pozytywny wpływ na skórę. Olej z ogórecznika jest polecany do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień, a także skóry dojrzałej, ze względu na jego właściwości nawilżające, kojące i regenerujące. Może być stosowany jako składnik kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, a także jako dodatek do kąpieli.
W kuchni olej z ogórecznika stosowany jest rzadziej niż w kosmetyce, ze względu na swoje specyficzne właściwości smakowe. Może być jednak stosowany jako dodatek do sałatek i zimnych potraw.
Olej z pestek moreli
Olej z pestek moreli jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, takie jak: witamina A, witamina E i kwas linolowy. Uważa się, że może przynosić korzyści dla zdrowia skóry, włosów i paznokci oraz pomagać w utrzymaniu dobrego stanu układu odpornościowego. W medycynie naturalnej olej z pestek moreli wykorzystywany jest również do łagodzenia stanów zapalnych i bólu, a także do regulacji trawienia.
Olej z nasion pokrzywy i olej z nasion marchwi
Olej z nasion pokrzywy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, takie jak: kwas linolowy, kwas oleinowy, witamina A, witamina E, witamina K, wapń, potas i żelazo. Jest popularny w medycynie naturalnej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antybakteryjne. Jest również stosowany w kosmetyce jako składnik szamponów, odżywek i masek do włosów, ponieważ pomaga wzmocnić włosy i zapobiegać wypadaniu.
Olej z nasion marchwi jest bogaty w kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, a jego największą zaletą jest wysoka zawartość beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Witamina A jest ważna dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego. Olej z nasion marchwi jest często stosowany w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów oraz jako składnik suplementów diety.
Oba oleje mogą być stosowane do przygotowywania dań kuchni, ale ze względu na swoje specyficzne smaki i aromaty, są raczej rzadko używane w kuchni. W medycynie naturalnej i kosmetologii są natomiast stosowane bardziej powszechnie.