Krem z ekologicznych buraków gotowanych - przepis
Składniki:
buraki gotowane - 500 g
bulion warzywny - 1,5 l
jabłko kwaśne - 1/2 sztuki
czosnek świeży - 2 ząbki
sok z cytryny - 50 ml
ocet winny czerwony - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek do smażenia - 1 łyżka
sól kłodawska niejodowana/pieprz mielony - do smaku
Podanie:
pestki dyni prażone
wegański jogurt lub ser typu feta
natka pietruszki
kiełki brokuła
Przygotowanie:
Przesmaż jabłko, czosnek, miód na oliwie z oliwek i zblenduj z gotowanymi burakami oraz częścią bulionu warzywnego. Pozostała cześć bulionu wlej do garnka i zagotuj. Dodaj zblendowane buraki i dopraw sokiem z cytryny, octem winnym oraz solą i pieprzem.
Przed podaniem dodaj łyżkę wegańskiego jogurtu lub sera typu feta i posyp prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i kiełkami brokuła.