Mięta pieprzowa – popularna roślina lecznicza
Pochodząca z Azji mięta pieprzowa jest niezwykle popularnym ziołem w naszych domach. Jej zastosowanie jest szerokie – doceniana zarówno w produkcji żywności, wytwarzaniu kosmetyków, jak i w medycynie. Z uwagi na właściwości prozdrowotne mięta pieprzowa stosowana była już wiele wieków temu przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego (m.in. nudności, bóle brzucha, utrata apetytu).
Roślina ta jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Zawiera m.in. związki antyoksydacyjne, karoteny, witaminę A, magnez, czy żelazo. Docenia się ją w medycynie ze względu na działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, rozkurczowe, a także żółciopędne i żółciotwórcze. Zawdzięcza te właściwości dużej zawartości olejków eterycznych (mentolu), flawonoidów oraz garbników. Warto wspomnieć także o jej dobroczynnym wpływie na układ rozrodczy kobiet. W badaniach naukowych zwraca się uwagę na potencjał mięty w łagodzeniu objawów zespołu policystycznych jajników (PCOS) oraz bólów menstruacyjnych.
Mięta pieprzowa dostępna jest pod kilkoma postaciami: świeże liście, susz, olejki eteryczne, aromaty, czy kosmetyki. Naturalny olejek z mięty pieprzowej znajduje zastosowanie m.in. w inhalacjach u osób z objawami nieżytu nosa, zapalenia oskrzeli, migreny, czy stanów zapalnych zatok. Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, przez co łagodzi objawy i przyspiesza rekonwalescencję. Kapsułki z olejkiem miętowym przyjmowane doustnie łagodzą dokuczliwe symptomy u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS), a także w przypadku kandydozy jelit. Do pozostałych zastosowań olejku miętowego możemy zaliczyć masaże, kąpiele, czy kompresy.
Najczęściej sięgamy po mięte w formie naparu z suszonych liści. Szczególnie docenia się pozytywne działanie herbatki ziołowej na procesy trawienne oraz łagodzenie nudności. Warto mieć na uwadze, że napar miętowy nie jest zalecany u osób z chorobą refluksową, czy nadżerkami żołądka. Mięta działa pobudzająco na produkcję zarówno kwasu solnego, jak i żółci, przez co może jeszcze zaostrzać objawy zgagi i ból w obrębie tego narządu.
Nie sposób zliczyć wszystkich dobroczynnych właściwości mięty pieprzowej. Nic więc dziwnego, że znajdziemy ją w wielu domach pod różnymi postaciami. Dobrze jest jednak pamiętać, że mięta przydaje się nam nie tylko po zbyt obfitym obiedzie, ale znajduje zastosowanie także w przypadku mnóstwa innych schorzeń – niekoniecznie ze strony układu pokarmowego.
Piśmiennictwo:
K. Adrych: Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych. Varia Medica 2019, 2(3), 89–95.
A. Mystowska, K. Zarzecka: Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych. Herbalism nr 1(2)/2016.
A. Kiełtyka – Dadasiewicz, A. Jabłońska – Trypuć: Charakterystyka i właściwości użytkowe surowców miętowych. Towaroznawcze Problemy Jakości 2016, nr 1, 93 – 104.
G. Gutowska: Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS. Journal of Nutri Life, 2022, 10, ISSN:2300-8938, url: http://www.NutriLife.pl/index.php?art=386 [dostęp: 2023.02.17]
M. Akdoğan, M.N. Tamer, E. Cüre, M.C. Cüre, B.K.Köroğlu, N. Delibaş: Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phyther Res, 2008, 22(4): 544–549. DOI: 10.1002/ptr.2074
K.A. Mammer, C.E. Carson, T.V. Riley: Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J. Appl. Microbiol. 1999, 86, 985–990.
A. Kusiak, A. Kędzia: Działanie olejku z mięty pieprzowej na bakterie beztlenowe. Dent. Med. Probl. 2010, 47 (3), 334–338.