MAKARON (SEMOLINOWY) PENNE BIO 500 g - ALCE NERO
Opis
Makaron ( semolinowy) penne bio 500 g - Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z PSZENICY durum. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Składniki: semolina z PSZENICY durum*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 1478 kJ/352 kcal
Tłuszcz - 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 73 g
w tym cukry - 3,1 g
Błonnik - 2,9 g
Białko - 11 g
Sól - 0 g
Sposób przygotowania: Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 10 min.
Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jakie dania można przygotować z makaronem semolinowym penne bio?
-
Penne z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami:
- Ugotuj makaron penne semolinowy al dente według instrukcji na opakowaniu.
- W osobnej patelni przygotuj sos pomidorowy: podsmaż posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i świeżymi ziołami (np. bazylią, oregano).
- Połącz ugotowany makaron z sosem, dodaj świeże zioła, posyp startym parmezanem i podawaj.
-
Penne z pesto genovese:
- Ugotuj makaron penne semolinowy al dente.
- Przygotuj pesto genovese: zblenduj świeże liście bazylii, orzechy włoskie, czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Połącz ugotowany makaron z pesto, dodaj odrobinę śmietany kremówki (opcjonalnie), posyp startym parmezanem i podawaj.
-
Penne alla vodka:
- Ugotuj makaron penne semolinowy al dente.
- W rondlu podsmaż posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek.
- Zalej sos pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę pieprzu cayenne.
- Pod koniec gotowania, dodaj śmietanę i szczyptę cukru.
- Połącz ugotowany makaron z sosem, posyp startym parmezanem i świeżymi ziołami.
-
Penne z pieczarkami i szpinakiem:
- Ugotuj makaron penne semolinowy al dente.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i pokrojone pieczarki.
- Dodaj świeży szpinak i smaż aż zwiędnie.
- Połącz z ugotowanym makaronem, dopraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę śmietany (opcjonalnie), posyp startym parmezanem i podawaj.
-
Penne z grillowanymi warzywami:
- Ugotuj makaron penne semolinowy al dente.
- Na grillu lub w piekarniku upiecz warzywa takie jak cukinia, papryka, bakłażan, pomidory.
- Połącz ugotowany makaron z grillowanymi warzywami, dodaj oliwę z oliwek, posiekane świeże zioła (np. bazylię, rozmaryn), dopraw solą, pieprzem i podawaj z dodatkiem startego parmezanu.