Zalecenia żywieniowe w insulinooporności
Insulinooporność jest schorzeniem, które dotyka coraz to większą liczbę społeczeństwa. Jest to zaburzenie metaboliczne, w którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanki tłuszczowej, mięśni, a także wątroby i innych tkanek organizmu na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego poziomu we krwi. Organizm nie może sobie poradzić z insuliną, która jest produkowana przez trzustkę w zbyt dużych ilościach, więc nie może spełniać swoich funkcji. Prowadzi to do powstawania stanu zapalnego. Ze względu na to, że jest to choroba metaboliczna, często współistnieje z innych schorzeniami, takimi jak: otyłość, zespół policystycznych jajników (PCOS), nadciśnienie, czy choroby tarczycy. Często nieleczona insulinooporność prowadzi do powstawania cukrzycy typu II, co jest wynikiem pojawienia się stanu przedcukrzycowego.
Przyczynami wystąpienia insulinooporności mogą być:
-
nadwaga i otyłość
-
błędy dietetyczne (zbyt mała liczba posiłków i nieprawidłowe komponowanie posiłków)
-
spożywanie zbyt dużej ilości wysokoprzetworzonej żywności
-
mała lub całkowity brak aktywności fizycznej
-
przyjmowanie niektórych leków, np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych, leków z grupy antydepresantów
-
uwarunkowania genetyczne
Jak objawia się insulinooporność?
Osoba chora może zauważyć:
-
trudności z zrzuceniem zbędnych kilogramów
-
dużą ochotę na słodkości, szczególnie po spożyciu obfitego posiłku
-
rozdrażnienie i wahania nastroju
-
zaburzenia koncentracji
-
częste bóle głowy
-
częste zmęczenie
-
senność w ciągu dnia, szczególnie po spożyciu obfitego posiłku
-
podwyższone ciśnienie tętnicze
Powyższe objawy występują również w innych chorobach, dlatego nie muszą świadczyć o insulinooporności. W celu diagnozy konieczne jest wykonanie odpowiednich badań lekarskich.
Jak wygląda rozpoznanie insulinooporności?
Diagnostyka polega na oznaczeniu w surowicy krwi poziomu glukozy oraz insuliny na czczo. Badania powinny zostać wykonane w tym samym czasie, ponieważ tylko tak można na podstawie wyników obliczyć tak zwany wskaźnik HOMA-IR.
Oblicza się go ze specjalnego wzoru: HOMA – IR = (glukoza na czczo [mmol/l] x insulina na czczo [mU/ml])/22,5
Wynik poniżej 1 świadczy o prawidłowej reakcji organizmu. Wynik powyżej 1 powinien wzbudzić nasza czujność, a wynik powyżej 2 zazwyczaj świadczy o insulinooporności.
W celu diagnozowania wykorzystuje się również test tolerancji glukozy, czyli tzw. krzywą cukrową i insulinową (test OGTT). Żeby móc wykonać pełne badanie, krzywa musi być przynajmniej trzypunktowa. Test ten polega na pobraniu krwi i sprawdzeniu poziomu glukozy i insuliny na czczo, a następnie podaje się do wypicia 75g glukozy i sprawdza się poziom glukozy i insuliny po 1 h i 2 h od spożycia.
Leczenie
Leczenie niefarmakologiczne powinno stanowić pierwszy krok w leczeniu insulinooporności. Pierwszym zaleceniem jest zmiana stylu życia – redukcja masy ciała jeśli jest to konieczne, więcej aktywności fizycznej, mniej przetworzonej żywności, dużo warzyw i owoców w diecie, ograniczenie spożywania cukru. Dopiero kiedy powyższe zalecenia nie przyniosą zamierzonych efektów to należy wprowadzić leczenie farmakologiczne.
Zalecenia żywieniowe w insulinooporności
-
Jeśli borykasz się z nadwagą lub otyłością zredukuj masę ciała.
-
Odpowiednio komponuj posiłki – pamiętaj, aby w każdym posiłku znalazły się źródła białka, tłuszczu i węglowodanów. Najlepszym sposobem jest komponowanie posiłków według talerza żywieniowego – ½ talerza stanowią warzywa, ¼ - produkty zbożowe w postaci kaszy, makaronu oraz ¼ w postaci białka – mięso, nabiał, orzechy, pestki i nasiona.
-
Spożywaj do każdego posiłku warzywa i owoce – nie traktuj ich jako osobnego posiłku. Zawsze spożywaj je w towarzystwie innych produktów, będących źródłem białka i tłuszczy, a dzięki temu zapobiegniesz zbyt szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi. Spożywaj 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców w ciągu dnia.
-
Produkty z białej mąki zamień na produkty pełnoziarniste.
-
Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym – należą do nich warzywa i większość owoców, produkty z pełnego ziarna, produkty z niską zawartością cukru.
-
Pij duże ilości płynów – podstawowym płynem spożywanym w ciągu dnia powinna być woda. Najlepiej wypijaj 1,5-2l wody w ciągu dnia.
-
Ostatni posiłek w ciągu dnia spożywaj nie później, niż 2-3 godz. przed snem i pamiętaj, żeby nie był on zbyt ciężkostrawny – potrawy wysokotłuszczowe nie będą dobrym pomysłem.
-
Ogranicz spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w tłuszcze nasycone, trans, sól i cukier (słodycze, fast foody, gotowe dania z supermarketów z długim składem).
-
Wprowadź do jadłospisu zioła: majeranek, bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz, cynamon, kurkumę, oregano, gałkę muszkatołową. Nie tylko dodadzą potrawom pysznego smaku i aromatu, ale posiadają też wiele właściwości prozdrowotnych.
-
Pamiętaj o spożywaniu ryb – co najmniej 2 razy w tygodniu. Są one bogactwem kwasów tłuszczowych omega-3, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i zmniejszają stan zapalny.
-
Regularnie wykonuj ulubioną aktywność fizyczna, co najmniej 30 minut każdego dnia.
Produkty zalecane i niezalecane w insulinooporności
Zalecane |
Niezalecane |
Ryby: dorsz, halibut, łosoś, tuńczyk, makrela Mięso: indyk, kurczak, królik, cielęcina, wołowina i chuda wieprzowina Nabiał: nabiał niesłodzony, kefir, maślanka, jogurt naturalny, twaróg, jaja, mleko, napoje roślinne Produkty zbożowe: mąki pełnoziarniste typu 1850 i wyżej, mąka gryczana, orkiszowa, jęczmienna, pieczywo razowe, żytnie, wieloziarniste, makarony razowe, płatki owsiane, kasza gryczana Warzywa i owoce: bataty, brokuły, cukinia, pomidor, kalafior, brukselka, maliny, kiwi, warzywa strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica), sałata, szpinak, jarmuż, pietruszka, kapusta, ogórki, papryka, rzodkiewka, por, cebula, czosnek, kiszone ogórki i kapusta, niedojrzałe banany, owoce leśne, jabłka, gruszki, cytrusy, awokado Słodziki: erytrytol, ksylitol, stewia Tłuszcze: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki, olej z pestek dyni, olej z awokado, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, nasiona lnu Inne: zielona herbata, woda mineralna niegazowana, kawa bez dodatku cukru |
Produkty mięsne i rybne: o dużym stopniu przetworzenia, mięso czerwone i jego przetwory, boczek, smalec, wędliny sklepowe i przetwory mięsne z dodatkiem konserwantów (parówki, pasztety) Nabiał: słodkie smakowe mleka (czekoladowe itp), jogurty owocowe, kefiry i maślanki smakowe, jogurty z dodatkami musli, sery topione, serki kanapkowe z długim składem, smakowe desery mleczne Produkty zbożowe: z białej mąki pszennej, jasne pieczywo, makarony białe, drobne kasze (manna, kuskus, kukurydziana), ryż biały, pieczywo tostowe Warzywa i owoce: rozgotowane, np. marchewka, burak, dynia, w formie puree, smażone, kukurydza i groszek z puszki, bardzo dojrzałe owoce, np. banany, jabłka i gruszki, winogrona, owoce kandyzowane, suszone (np. daktyle, żurawina, rodzynki), z puszki (np. ananas, brzoskwinia), przetwory owocowe (dżemy, marmolady, konfitury) Słodycze: batoniki, ciastka, ciasta, lody, wafelki, landrynki, cukierki, herbatniki, słodkie bułki, drożdżówki, pączki Potrawy typu fast-food: frytki, pizza, hamburgery, kebab, zapiekanki, hot-dogi Przyprawy: z dużą zawartością soli i glutaminianem sodu Inne: alkohol, szczególnie piwo, słodkie, kolorowe napoje, gotowe soki owocowe i warzywne, wody smakowe |
Piśmiennictwo:
Dominika Musiałowska, Insulinooporność w pigułce czyli ważny problem XXI wieku, 16 sierpnia 2018.
Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2016.