PROMOCJA
PODUSZKI RYŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO - KAKAOWYM BEZGLUTENOWE BIO 300 g - TURTLE
PODUSZKI RYŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO - KAKAOWYM BEZGLUTENOWE BIO 300 g - TURTLE

20,24 zł

Cena regularna: 22,49 zł

Najniższa cena: 22,49 zł
szt.
ORZESZKI PINIOWE BIO 100 g - BIO PLANET
ORZESZKI PINIOWE BIO 100 g - BIO PLANET

16,64 zł

Cena regularna: 18,49 zł

Najniższa cena: 18,49 zł
szt.
FASOLKA ADZUKI BIO 400 g - BIO PLANET
FASOLKA ADZUKI BIO 400 g - BIO PLANET

8,54 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
GAZPACHO (HISZPAŃSKA ZUPA WARZYWNA) BIO 1 L - BIOSABOR
GAZPACHO (HISZPAŃSKA ZUPA WARZYWNA) BIO 1 L - BIOSABOR

13,94 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 15,49 zł
szt.
NAPÓJ Z ORZECHÓW NERKOWCA NIE ZAWIERA CUKRÓW BIO 1 L - NATUMI
NAPÓJ Z ORZECHÓW NERKOWCA NIE ZAWIERA CUKRÓW BIO 1 L - NATUMI

10,34 zł

Cena regularna: 11,49 zł

Najniższa cena: 11,49 zł
szt.
MAKARON (SEMOLINOWY) PENNE BIO 500 g - ALCE NERO
MAKARON (SEMOLINOWY) PENNE BIO 500 g - ALCE NERO

8,09 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
NEKTAR Z MANGO BIO 1 L - HOLLINGER
NEKTAR Z MANGO BIO 1 L - HOLLINGER

11,24 zł

Cena regularna: 12,49 zł

Najniższa cena: 12,49 zł
szt.
SOK Z ŻURAWINY NFC BIO 750 ml - RABENHORST
SOK Z ŻURAWINY NFC BIO 750 ml - RABENHORST

29,69 zł

Cena regularna: 32,99 zł

Najniższa cena: 32,99 zł
szt.
LEN MIELONY BIO 350 g - BIO PLANET
LEN MIELONY BIO 350 g - BIO PLANET

7,19 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt.
KAKAO SPROSZKOWANE O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU BIO 200 g - BIO PLANET
KAKAO SPROSZKOWANE O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU BIO 200 g - BIO PLANET

14,84 zł

Cena regularna: 16,49 zł

Najniższa cena: 16,49 zł
szt.
PASSATA POMIDOROWA BIO 680 ml - EKO WITAL
PASSATA POMIDOROWA BIO 680 ml - EKO WITAL

8,09 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 150 g - BIO PLANET
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 150 g - BIO PLANET

8,54 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
Paczkomaty
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Blog o zdrowej żywności. Porady dietetyczne.
Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie
Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie

Znaczenie błonnika pokarmowego w diecie

W ciągu ostatnich lat obserwuje się znaczący wzrost chorób zapalnych jelit (IBD - ang. Inflammatory Bowel Disease), alergii czy innych chorób o podłożu autoimmunologicznym. Jest to zjawisko charakterystyczne dla krajów wysokorozwiniętych, co przypisuje się dominacji modelu diety zachodniej, opartej o wysokoprzetworzoną żywność.

Czy można im zapobiegać?

Tak, przede wszystkim poprzez odpowiednią dietę. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele modeli diet, jednak jedna króluje nad nimi od dłuższego czasu. Jest to dieta śródziemnomorska, która bazuje na dużej ilości pokarmów nieprzetworzonych, takich jak: oliwa z oliwek, owoce, warzywa, orzechy, nasiona, oliwki oraz ryby i owoce morza.

Czy można ją zatem uznać za prewencję powstawania chorób zapalnych jelit oraz innych schorzeń?

Oczywiście! Jej główną zaletą jest błonnik, którego według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać około 27-40g dziennie. W Polsce jednak spożycie błonnika jest mniejsze od zaleceń WHO i wynosi średnio 25 g dziennie.

Czym tak właściwie jest błonnik?

Błonnik to włókno pokarmowe pochodzące z produktów roślinnych, które nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka – jest oporny na enzymy trawienne. Jego głównym źródłem w diecie są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce.

Na czym polega jego cudowne działanie?

Błonnik występuje w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. W zależności od frakcji ma on inny wpływ na organizm. Frakcja nierozpuszczalna zawarta między innymi w otrębach, pieczywie razowym, czy daktylach wspiera pracę jelit, poprzez przyspieszenie ich perystaltyki. Dodatkowo wiążę wodę, przeciwdziała zaparciom, chorobom nowotworowym oraz daje uczucie sytości. Frakcja rozpuszczalna znajdująca się na przykład w jabłkach, marchwi, burakach i płatkach owsianych, służy jako „pożywienie” dla pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Wytwarza żele, które wyściełają światło jelit, wychwytują związki toksyczne, spowalniają wchłanianie glukozy oraz regulują wchłanianie tłuszczów, tym samym pozytywnie wpływając na poziom cholesterolu we krwi.

Czy wiesz, że błonnik może mieć pozytywny wpływ na procesy neurodegeneracyjne (np. rozwój choroby Alzheimera) oraz na zmiany trądzikowe?

Związki powstające w wyniku przemian metabolicznych błonnika to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Należą do nich kwasy: propionowy, masłowy oraz octowy. Kwas octowy przedostaje się z krwią do mózgu, gdzie reguluje morfologię komórek nerwowych i ich homeostazę, zapobiegając tym samym procesom degeneracyjnym.

Kwas propionowy zaś wykazuje działanie toksyczne dla Staphylococcus epidermidis (bakterii gronkowca skórnego) oraz Propionibacterium acnes – dwóch patogenów, które mogą powodować występowanie trądziku.

W trosce o całokształt Twojego zdrowia, wprowadź do swojej diety więcej warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych i nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu.

 

Piśmiennictwo:

Ciborowska H., Rudnicka A. (2020). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa PZWL

Osowski S. (2019). Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego. Kosmetologia Estetyczna 8 (6), 755-760.

Zhang F., Dejun F., Huang J., Zuo T. (2022). The gut microbiome: linking dietary fiber to inflammatory diseases. Medicine in Microecology 14 (12), 100070.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl