Kilka słów o chorobie Hashimoto
Czym jest choroba Hashimoto?
Choroba Hashimoto jest jedną z najczęstszych schorzeń autoimmunologicznych, czyli takich, w których występuje uszkodzenie na poziomie genomu człowieka. Układ odpornościowy uznaje własne komórki za obce i zaczyna je niszczyć. W chorobie Hashimoto organizm atakuje tarczycę, co w konsekwencji prowadzi do zaburzeń w całym organizmie.
Jeśli masz zdiagnozowaną chorobę Hashimoto pamiętaj, że często występuje ona z:
-
SIBO (przerostem mikroflory bakteryjnej w jelicie cienkim),
-
nietolerancją glutenu,
-
insulinoopornością.
Jakie są przyczyny tej choroby?
Przyczyny choroby Hashimoto to przede wszystkim predyspozycje genetyczne oraz czynniki środowiskowe i żywieniowe, które aktywują proces autoimmunologiczny. Należą do nich między innymi:
-
niewłaściwa dieta,
-
niedostateczna ilość snu,
-
przewlekły, nierozładowany stres,
-
częste antybiotykoterapie i inne szkodliwe substancje wzmagające stan zapalny.
Wszystkie powyższe czynniki wpływają na środowisko jelitowe tak bardzo, że traci ono równowagę. Liczba pożytecznych bakterii maleje, rośnie liczba tych chorobotwórczych i tym samym powstają procesy zapalne w jelitach. Jeśli organizm nie może przywrócić równowagi, może to powodować przewlekłe procesy zapalne i predysponować do różnych chorób.
Objawy choroby Hashimoto:
-
przyrost masy ciała,
-
problemy z koncentracją, tzw. „mgła mózgowa”,
-
zatrzymanie wody w organizmie, obrzęki ciała,
-
trądzik,
-
łamliwe paznokcie,
-
wypadające włosy,
-
sucha skóra,
-
uczucie zimna,
-
przerzedzanie się brwi,
-
zaparcia,
-
senność,
-
stany depresyjne,
-
brak energii,
-
problemy z zajściem w ciąże,
-
refluks,
-
problemy z trawieniem białka,
-
gorsze widzenie po zmroku.
Jak się rozpoznaje chorobę Hashimoto?
Choroba Hashimoto jest ogólnoustrojowa, dlatego bierze się pod uwagę wszystkie objawy zaobserwowane przez pacjenta i diagnozuje się ją na podstawie poniższych badań laboratoryjnych:
-
poziom przeciwciał ATPO i ATG,
-
TSH,
-
FT4 i FT3,
-
USG tarczycy.
Mam chorobę Hashimoto i co dalej?
-
zastosuj się do zaleceń lekarza endokrynologa,
-
zadbaj o prawidłową dietę,
-
zredukuj stres,
-
zregeneruj jelita,
-
zadbaj o zdrowy sen,
-
zadbaj o aktywność fizyczną (najlepiej na świeżym powietrzu np. spacer po lesie).
Dieta w chorobie Hashimoto
W celu utrzymania zdrowia na odpowiednim poziomie dieta w chorobie Hashimoto powinna być:
-
bogata w selen, cynk, witaminę D3, kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo, magnez oraz jod,
-
oparta na produktach niskoprzetworzonych i bogatych w składniki odżywcze,
-
bogata w produkty o działaniu przeciwzapalnym,
-
oparta o duży udział warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych (ze względu na zawartość błonnika pokarmowego),
-
ograniczona w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste.
Ilość makroskładników oraz ewentualne eliminacje poszczególnych produktów spożywczych powinny być ustalane indywidualnie w zależności od stanu zdrowia, gdyż ,,idealna‘’ dieta dla wszystkich nie istnieje.
W poniższej tabeli przedstawiono podział produktów spożywczych, z uwzględnieniem tych zalecanych oraz tych, które są często problematyczne u osób z chorobą Hashimoto:
OPTYMALNE |
OSTROŻNIE |
PROBLEMATYCZNE |
|
|
|
Piśmiennictwo:
Marek Zaremba: „Hashidetoks”, Wydawnictwo Pascal, 2019.
Magdalena Jagiełło: „Hashimoto Niedoczynność tarczycy”, Wydawnictwo Glandula, 2018.