PROMOCJA
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET
CIECIERZYCA W ZALEWIE BIO 350 g (220 g) (SŁOIK) - BIO PLANET

6,29 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 6,99 zł
szt.
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI
WAFLE GRYCZANE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - FIORENTINI

7,64 zł

Cena regularna: 8,49 zł

Najniższa cena: 8,49 zł
szt.
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET
WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO 200 g - BIO PLANET

4,94 zł

Cena regularna: 5,49 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET
MORWA BIAŁA SUSZONA BIO 250 g - BIO PLANET

10,79 zł

Cena regularna: 11,99 zł

Najniższa cena: 11,99 zł
szt.
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT
CHRUPKI JAGLANE DELIKATNIE SOLONE BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOPONT

4,94 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 5,49 zł
szt.
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS
PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS

8,54 zł

Cena regularna: 9,49 zł

Najniższa cena: 9,49 zł
szt.
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI
NAPÓJ RYŻOWO - WANILIOWY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI

8,09 zł

Cena regularna: 8,99 zł

Najniższa cena: 8,99 zł
szt.
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO
BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO

5,84 zł

Cena regularna: 5,99 zł

Najniższa cena: 6,21 zł
szt.
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA
TAHINI (PASTA SEZAMOWA) BIO 250 g - TERRASANA

13,94 zł

Cena regularna: 15,49 zł

Najniższa cena: 15,49 zł
szt.
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA
PRZECIER POMIDOROWY PASSATA BIO 680 g - LA BIO IDEA

9,44 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 10,49 zł
szt.
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET
SEZAM BIAŁY ŁUSKANY BIO 250 g - BIO PLANET

7,19 zł

Cena regularna: 7,99 zł

Najniższa cena: 7,99 zł
szt.
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET
MORELE SUSZONE BEZGLUTENOWE BIO 400 g - BIO PLANET

19,79 zł

Cena regularna: 21,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł
szt.
Paczkomaty
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Blog o zdrowej żywności. Porady dietetyczne.
Kawa w insulinooporności
Kawa w insulinooporności

Kawa w insulinooporności

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Według Europejskiej Federacji Kawy każdego dnia na całym świecie wypija się około 3,5 miliarda filiżanek kawy. Jest ona bardzo wartościowym napojem zawierającym składniki takie jak: kofeina, związki fenolowe, witaminy, błonnik pokarmowy oraz sole mineralne (magnez, potas, mangan, chrom, niacyna). Związki te przyczyniają się one do spadku ryzyka wystąpienia insulinooporności.

Polifenole zawarte w kawie stymulują główny hormon jelitowy GLP-1, który aktywuje wydzielanie insuliny z komórek β wysp trzustkowych. Wykazano, że przedłużona aktywacja sygnału GLP-1 zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności i w konsekwencji cukrzycy typu 2. Polifenole mogą także wspomagać zmniejszanie przyrostu masy ciała i zwiększanie wrażliwości na insulinę. Ważnym składnikiem kawy należącym do polifenoli jest kwas chlorogenowy. Jego funkcje to:

  • hamowanie glukoneogenezy (czyli przekształcania m.in. aminokwasów w glukozę w komórkach wątroby i nerek),
  • poprawa wychwytu glukozy przez mięśnie szkieletowe.

Jak spożywać kawę w insulinooporności ?

Według najnowszych badań, najbardziej korzystne jest spożywanie 3-6 filiżanek kawy dziennie. Najlepiej wybrać kawę czarną bez dodatku cukru. W przypadku kawy z mlekiem lub napojem roślinnym, powinna być ona spożywana w okolicach posiłku, aby uniknąć międzyposiłkowych wyrzutów insuliny i potencjalnej hipoglikemii.

 

Piśmiennictwo:

Carlström M., Larsson S.C.: Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: A systematic review with meta-analysis. Nutr. Rev., 2018; 76: 395–417.

Ding M., Bhupathiraju S.N., Chen M., Van Dam R.M., Hu F.B.: Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: A systematicreview and a dose-response meta-analysis. Diabetes Care, 2014; 37: 569–586.

Nieber K.: The impact of coffee on health author pharmacokinetics and mode of action bioactive components in coffee. Planta Med, 2017; 83: 1256–1263.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl